Menu

Category: Образование

Posted by admin

„Swiss cheese“ про-бизнис модел за ковид-19, базиран на слобода и ликвидност

21/10/2020 In Conservative.MK, Безбедност и одбрана, Економија, Македонија, Образование Leave a comment

Карантините или „lockdowns“ не само што се лоши и неефективни, туку и не се фер. Сиромашните потешко се справуваат од богатите фамилии, а приватниот сектор е повеќе погоден од државниот.

Сподели:
Read more

Posted by admin

Македонски денар: Што е претставено на нашите пари?

29/05/2020 In Conservative.MK, Економија, Конзерватизам, Македонија, Национализам, Образование Leave a comment

Кога некој ќе ве праша: Што е тоа „модерен“ патриотизам?Тоа е преку едукација да си ја запознаеш својата историја, археологија, култура и континуирано да ја надоградуваш. Поради тоа, во периодот

Сподели:
Read more

Posted by admin

Младите лекари излажани, а кризата со коронавирусот може да ескалира!

20/03/2020 In Conservative.MK, Безбедност и одбрана, Економија, Македонија, Образование Leave a comment

Околу 200 млади лекари имаат полагано државен испит од декември до денес. Истите веќе се имаат стекнато со лиценца за работа, а согласно член 8 од Законот за изменување и дополнување на Законот

Сподели:
Read more

Posted by admin

План за дигитализација на УКИМ

27/02/2020 In Conservative.MK, Македонија, Образование Leave a comment

Студентот поминува низ вистински пекол во текот на своите студии. Метеж на студентски прашања, еден тон административни документи кои ја комплицираат работата и на вработенитеПотпис од асистент и професор за

Сподели:
Read more

Posted by admin

Став или страв?

09/02/2020 In Conservative.MK, Македонија, Образование Leave a comment

Солидарност, толеранција, дијалог, бунтовност, инклузивност, јавно говорење, мултикултурализам и родова еднаквост… Ова се барањата заради кои се формираше Студентскиот пленум. Од мал собир прерасна во едно од највлијателните движења во

Сподели:
Read more

Posted by admin

Зошто Македонија не партиципира во Еразмус+ ЕВРОСТУДЕНТ 2016-2018?

19/07/2019 In Европа и светот, Економија, Македонија, Образование Leave a comment

Пред само 2 дена, на ЕРАЗМУС + социјалните мрежи излезе извештајот на ЕВРОСТУДЕНТ за социо-економските услови на студентите и студентскиот живот од 2016-2018 низ цела Европа (Social and Economic Conditions

Сподели:
Read more

Posted by admin

Не фалат лекари, фали одговорно владеење!

06/03/2019 In Македонија, Образование Leave a comment

Политички коментар: Не, не фалат лекари, фали одговорно владеење! Реплика на Стефан Василевски кон министерот за здравство Венко Филипче кој изјави „ВО ЗЕМЈАВА НЕДОСТАСУВААТ 600 ЛЕКАРИ“.  Извор (ТВ24): Според анализите

Сподели:
Read more

Posted by admin

Дали младите во Македонија заслужуваат многу подобро образование?

23/01/2019 In Македонија, Образование, Социологија Leave a comment

Дали младите во Македонија заслужуваат многу подобро образование? Одговорот е ДА. Заслужуваат затоа што младите се иднината на едно општество. Младите се тие што треба утре да направат промени, подобри

Сподели:
Read more

Posted by admin

Инвестирање во образование: „Нема правда, нема мир!“

19/01/2019 In Conservative.MK, Конзерватизам, Македонија, Образование Leave a comment

Како ученик на Сократ, автор на филозовската дијагноза, основач на академијата во Атина, првата институција за високо образование во западниот свет, Плутон е првиот голем филозоф кој го даде своето

Сподели:
Read more