Menu

Category: Економија

Posted by admin

СТРАНСКИ ДИРЕКТНИ ИНВЕСТИЦИИ ВО МАКЕДОНИЈА: СОН ИЛИ РЕАЛНОСТ?

05/12/2021 In Conservative.MK, Европа и светот, Економија, Македонија Leave a comment

СТРАНСКИ ДИРЕКТНИ ИНВЕСТИЦИИ НИЗ ГОДИНИТЕ: Настан и презентација која се одржа на 1ви декември СРЕДА, 18:15 часот, а можете да ја погледнете LIVE на нашиот Facebook канал. Во рамки на

Сподели:
Read more

Posted by admin

СДИ 2020: Кратка анализа

08/07/2021 In Conservative.MK, Европа и светот, Економија Leave a comment

Странските Директни инвестиции (СДИ), играат голема улога во меѓународната економија а се битни особено за државите во развој. Домашните компании, може многу позитивно да ги искористат странските компании за поврзување

Сподели:
Read more

Posted by admin

Индекс на бирократија

22/01/2021 In Conservative.MK, Европа и светот, Економија, Конзерватизам Leave a comment

Колку време троши една мала фирма на бирократија годишно? Можеби ќе ви делува изненадувачки, но Македонија е земја каде малите фирми и бизниси поминуваат релативно помалку часови занимавајќи се со

Сподели:
Read more

Posted by admin

Легализација на марихуана

21/11/2020 In Conservative.MK, Економија, Македонија Leave a comment

Re-post: 4/20/2020, Дали марихуаната треба да се легализира? Пред сè би сакал да кажам дека славење на празникот „420“ е лош филм од страна на средношколците кои имаат недостаток од

Сподели:
Read more

Posted by admin

БОЕМОТ: Заклучок за последната дебата

23/10/2020 In Conservative.MK, Европа и светот, Економија, Конзерватизам, Национализам Leave a comment

Се ближат изборите во Америка, па непосредно пред последната дебата би сакал да го искажам и моето мислење на оваа тема. Првпат во историјата имаме избори во време на пандемија

Сподели:
Read more

Posted by admin

„Swiss cheese“ про-бизнис модел за ковид-19, базиран на слобода и ликвидност

21/10/2020 In Conservative.MK, Безбедност и одбрана, Економија, Македонија, Образование Leave a comment

Карантините или „lockdowns“ не само што се лоши и неефективни, туку и не се фер. Сиромашните потешко се справуваат од богатите фамилии, а приватниот сектор е повеќе погоден од државниот.

Сподели:
Read more

Posted by admin

„Фракинг“ (Fracking), или како производството на нафта од нафтени шкрилци во САД ќе го одлучи победникот на претседателски избори

21/10/2020 In Conservative.MK, Европа и светот, Екологија, Економија Leave a comment

Во мојата анализа околу првиот дуел Трамп – Бајден, нагласив дека Бајден има голем проблем: за да добијат широка поддршка, Демократите и Бајден направија „пакт“ со екстремната левица и социјалистите.

Сподели:
Read more

Posted by admin

КОВИД-19 – шансата за македонската економија?

06/06/2020 In Conservative.MK, Европа и светот, Економија, Македонија Leave a comment

Во период на глобална пандемија и опседнатост со секојдневно следење на бројот на новозаразени случаи од коронавирусот ризикуваме да не ги согледаме тектонските поместувања на светските пазари и одличната можност

Сподели:
Read more

Posted by admin

Македонски денар: Што е претставено на нашите пари?

29/05/2020 In Conservative.MK, Економија, Конзерватизам, Македонија, Национализам, Образование Leave a comment

Кога некој ќе ве праша: Што е тоа „модерен“ патриотизам?Тоа е преку едукација да си ја запознаеш својата историја, археологија, култура и континуирано да ја надоградуваш. Поради тоа, во периодот

Сподели:
Read more

Posted by admin

Економијата и коронавирусот

28/03/2020 In Економија, Македонија Leave a comment

Вирусот кој започна во Вухан, со брзина на светлината се прошири низ целиот свет. Од Вухан стигна до Иран, Италија, Шпанија, а сега изгледа дека кулминација ќе биде во САД.

Сподели:
Read more