Во мултиетнички држави како нашата, најважен е патриотизмот и љубовта кон татковината од сите етникуми, религии и слично. Во таква држава, албанците не се ниту % ниту бројка, туку наши пријатели, а Македонците не сме коса црта, туку Македонци – и ќе останеме такви. Истото важи и за останатите помали етникуми.

ПАТРИОТИЗМОТ, односно љубовта кон татковината треба да не поврзува сите, без разлика на нашето етничко, расно, религиско, итн потекло. За крај, една интересна разлика помеѓу патриотизам и национализам според Орвел, претставена од нашиот активист Марјан Ќуринов во еден негов подкаст.

Сподели: