Планот на Шехофер вклучува 63 политички точки со решенија за да ја направат Германија помалку атрактивна дестинација за политичките и економските мигранти.

Германскиот министер за внатрешни работи, Хорст Шехофер, објави голем број мерки за ограничување на имиграцијата како реакцијата против доаѓањето на над 1,5 милиони бегалци од 2015 година до сега.

Сепак, министерот призна дека постојат внатрешни несогласувања во левичарско-десничарската коалициона влада на канцеларката Ангела Меркел, и поради тоа, веројатноста неговиот „план за имиграција“ да биде целосно имплементиран, е многу мала.

“The German Ministry of Interior is planning to put even further restrictions on Germany’s and Europe’s asylum and migration policies.”

„Тоа не е коалициски план, тоа е план од министерот за внатрешни работи”, вели господинот Сихофер, претседател на Баварската Христијанска Социјална Унија, кој го нарекува ставот на канцеларката за мигрантите „имиграциона тврдоглавност“.

Господинот Сихофер беше близу до напуштање на владата пред еден месец откако, се закани дека ќе ги врати мигрантите лоцирани на границата покрај противењето на Меркел.

The crisis ended in a compromise, with Ms. Merkel agreeing to tighten her once liberal refugee policy on the condition that no migrant would be turned back without the agreement of neighboring European countries. This agreement, however, wasn’t reflected in Tuesday raft of anti-immigration measures, an omission that Mr. Seehofer hinted was deliberate.

Кризата заврши со компромис, при што г-ѓа Меркел се согласи да ја заостри некогашната либерална бегалска политика под условит дека ниту еден мигрант нема да се врати назад без заеднички договор помеѓу сите европски земји. Сепак, овој договор не се најде на масата на анти-имиграциски мерки, пропуст за кој госпидинот Сихофер вели дека се случил намерно.

„Се надевам дека ова не беше намерна провокација“ – рекол министерот за внатрешни работи на Германија.

Цврстите ставови на г-динот Сихофер доаѓаат во време кога неговата партија се подготвува за тешки регионални избори во Баварија во Октомври, каде што Алтернативата за Германија, или АфД [AfD], ја покажува својата доминација во анектите на регионалната политика.

Сепак, анкетата Инса објавена минатиот месец покажа дека поддршката за екстремно десничарската АфД се засили по конфликтот во Берлин, при што со поддршка од 17,5% од сите испитаници, АфД е втората најпопуларна партија по конзервативците на Меркел, кои се на историски ниски 29%.

Овој таканаречен Мастер миграциски план, беше претставен и пред Матео Салвини, заменик премиер на Италија како и министер за внатрешни работи, но исто така и пред министерот за внатрешни работи на Австрија, Херберт Кикл, за време на средбата на министрите за внатрешни работи на ЕУ во Инсбрук, Австрија.

За да дознаете повеќе за овој мастер план, Conservative.mk ви обезбедува директен линк. За да го прочитате целиот план, кликнете на линкот (ТУКА) или на долунаведениот линк.

Линк: http://www.statewatch.org/news/2018/jul/de-int-min-migration-plan.htm

Сподели: