Претседателот Стево Пендаровски да внимава какви изјави дава за безбедноста на Македонија.

„Исходот од дијалогот меѓу Белград и Приштина на ниеден начин нема да влијае на македонскиот суверенитет, територијалниот интегритет и унитарниот карактер на Македонија. Безбедносниот чадор на НАТО не го дозволува тоа, бидејќи ако некој ја нападне Македонија во истиот момент ги напаѓа и останатите 29 членки на Алијансата“ – вели Филип Ивановски. Filip Ivanovski

„Во секој случај, наш (македонски) национален интерес е границата со соседна Србија да остане непромента, односно Прешевската долина да остане во рамките на Србија за да се обезбеди Паневропскиот Коридор 10, кој е од стратешко значење за нашата држава“.

Сподели: