Алијансата на конзервативци и реформисти во Европа – АКРЕ (ACRE), како втора најголема во свет центар-десно политичка организација после Интернационалната демократска унија [IDU, каде што голем дел од извршниот одбор вклучително и претседателот е од составот на АКРЕ], стои цврсто на својот анти-руски став и е еден од столбовите на Европа за одбрана против руското влијание. Во овој текст, ќе можете да прочитате 4 публикации за руското влијание во 4 држави: Бугарија, Латвија, Естонија и Литванија.

Russia’s Influence in Bulgaria

Dr Dimitar Bechev

While the West has previously made strong efforts to welcome Russia into the international community, Putin seems set on reinforcing the Cold War mentality and focusing on Russia’s traditional combination of military threats, economic influence and soft power in an attempt to recreate the past. Dr Bechev’s report explains the deep-rooted and multi-level connections Russia uses to exploit its influence in Bulgaria. Both NATO and the EU need to take heed.

-Geoffrey Van Orden MEP and European Parliament’s rapporteur for Bulgaria’s EU accession candidacy

ДР ДИМИТАР БЕЧЕВ (ГЛАВЕН УРЕДНИК НА ТЕКСТОТ)
Visiting fellow, LSEE-Research on southeast Europe London School of Economics, Dr. Bechev is director of the European Policy Institute and teaches international politics at Sofia University.

Во извештајот, присутни се анализи и коментари од:
Groffrey Van Orden, европратеник и известувач за кандидатурата на Бугарија за членство во ЕУ
Tomasz Poreba, претседател на New Direction, a foundation for european reform – европратеник, член на Европската Конзервативна Група

Кликнете тука – ИЗВЕШТАЈ: Руското-влијание-во-Бугарија

Целосниот извештај ги опфаќа следните теми:

1. Краток вовед во играта на Путин во Бугарија (дел од текстот на Conservative.mk, преведен на македонски)
2. Анализа на Руско-Бугарските односи преку историските конекции, пост времето на Студената Војна, економски релации како и руското влијание врз политичката сцена во Бугарија
3. Искористувањето на историски, културни, религиски и друг вид на поврзувања
4. Директно линкови помеѓу бугарски политичари, бизнисмени и политички партии со Русија
5. Рускиот Гас како и контраверзниот Јужен Тек
6. Нуклеарната Централа БЕЛЕНЕ
7. Бургас-Александропулос
8. VTB операција
9. Врските преку инвестиции во недвижнини
10. Руското влијание во акција: Бугарија и западните санкции, дебатата за одбрана и стабилност, бугарската и руската реакција за време на протестите во Македонија (шарена револуција)
11. Заклучоци
12. Коментари од два бугарски европратеници од конзервативната група.

Russia‘s influence and presence in Latvia

Arturs Bikovs, Ilvija Bruge, Andris Spruds

Latvia has been historically exposed to the geopolitical ambitions of its large neighbouring states. Latvia’s historical trajectories correlate with a fall and rise of empires and patterns of ensuing regional conflicts and cooperation. This report outlines the many ways that Latvia and Russia have been linked throughout history and the continuing ways Russia seeks to influence Latvia’s current society.

Кликнете тука – ИЗВЕШТАЈ: Руското-влијание-во-Латвија

Целосниот извештај ги опфаќа следните теми:

1. Историјат на Латвиско-руските односи
2. Размислувањето на народот во Латвија во однос на Русија
3. RUSSIA’S COMPATRIOT POLICY in Latvia – Руското влијание низ призма на култура и религија
4. Економско влијание – траекторија на трговија и инвестиции
5. Рускиот фактор во политиката и приватните бизнис врски
6. ANNEX 1 – Русија како опасност за земјите во зона на влијание
7. ANNEX 2 – Влијание преку руското јазично подрачје во Латвија и руското малцинство
8. ANNEX 3 – Парламентарни избори

Russia‘s influence and presence in Estonia

Mariita Mattiisen, Przemysław Żurawski vel Grajewski, Agata Supinska

These three reports by New Direction on the Russian regime’s influence in the Baltic States come during a very important time period, especially in light of the current debates on lifting sanctions against Russia, the increase in polls of political parties being neutral towards Russia, and the never-ending hybrid war in Ukraine led by President Putin. Using its old divide et impera tactics, Russia is challenging the unity of the EU Member States by taking full advantage of different factors, including economic links and support from political parties with especially strong ties to the Kremlin.

Кликнете тука – ИЗВЕШТАЈ: Руското-влијание-во-Естонија

Целосниот извештај ги опфаќа следните теми:

1. Историјат на односите помеѓу Естонија и Русија
2. Дипломатски и економски односи помеѓу двете држави
3. Односот на естонската политика и граѓаните кон Русија
4. Историја: влијанието низ културата и традицијата во минатото
5. Економско влијание – траекторија на трговија и инвестиции
6. Линк до политичари во Естонија и проруски партии и субјекти
7. Руско малцинство во Естонија
8. ХИБРИДНА тактика: медиуми, хакерски напади и друг вид на хибридно влијание
9. ANEXX 1,2,3,4 & 5 – Руското влијание како опасност за стабилноста во регионот, секојдневното влијание вклучително и во политиката и парламентарните избори

Russia‘s influence and presence in Lithuania

Linas Kojala & Wojciech Jakóbik

Even though 26 years have passed since the restoration of independence, Lithuania’s relationship with Russia remains shaped by historic circumstances and facts. This report shows that this history not only impacts current cultural and societal iessue, but it also has a significant influence on the areas of economy or energy.

Кликнете тука – ИЗВЕШТАЈ: Руското-влијание-во-Литванија

Целосниот извештај ги опфаќа следните теми:

1. Историјат на Литванско-руските односи [Interwar период, советска окупација, независност, етнички руси во Литванија]
2. Од историјата до ден денешен: Руското влијание низ вековите [искористувањето на историски, културни, религиски и друг вид на поврзувања]
3. Руското влијание во енергетиката, економијата, политиката, одбраната и армијата
4. CASE STUDY за руското влијание

ВНИМАНИЕ: Conservative.mk има дозвола за користење на целосната база на податоци на коалицијата на Алијансата на Конзервативци и Реформисти во Европа која ги вклучува: European Conservative Group in the European Parliament, Conservatives International, European Conservatives, The Conservative Online, New Direction – the foundation for european reforms. За секоја злоупотреба на информации, следи правна разврска со Алијансата на Конзервативци и Реформисти со седиште во Брисел, Белгија.

The Conservative Online
REPRODUCTION RIGHTS: All content and materials of The Conservative are copyrighted, unless otherwise stated.
DISCLAIMER: ACRE is a Belgian ASBL/VZW No: 0820.208.739, recognized and partially funded by the European Parliament. Its views are not reflected by the European Parliament. The views and opinions expressed in the publication are solely those of individual authors and should not be regarded as reflecting any official opinion or position of the Alliance of Conservatives and Reformists in Europe, its leadership, members or staff, or of the European Parliament.

New Direction
The activities of European political foundations fall under European regulations; these regulations refer to the legal framework, internal functioning and funding, as well as the financing, judicial control, transparency and accountability of European political foundations.

Сподели: