Back to all cases

Приказната за Јована и Горан: Како државата не краде?

Видеото образложува колку проценти од нашата чесна заработувачка завршува во касата на државата. Иако голем дел од нашите граѓани не земаат просечна плата на Македонија, таа е званичната просечна плата во државата. Без разлика на тоа, процентот данок што државната машинерија го собира од нас е прилично сличен во секој сличај. Дали добиваме толку колку што даваме? Дали е во ред да ни се зема данок во толкав процент без да нѐ прашаат и без да ни побараат дозвола? Погледнете!

Иако сите знаеме дека мал дел од граѓаните имаат просечна плата во Македонија, земени се тие податоци како званична референца. Потрошувачката кошничка е преземена од „Вредноста на СМК за мај 2019 година“.

Сподели: