Back to all cases

Како да ги следите изборите во САД [US midterm elections]

Во САД постои дводомен парламент. САД имаат Сенат и Конгрес кои што мора да ги одобрат сите предложени закони и промени на законите.

Според својата природа тие се обележани како „аристократскиот“ Сенат и „народниот“ Конгрес.
Тие се резултат на компромисот помеѓу еднаквата застапеност на државите и пропорционалната. Малите држави, секако, се за еднаква која што ќе им даде иста моќ како и големите, а големите пак се за пропорционална.

На 6ти Ноември, во САД ќе се оддржат таканаречените “midterm elections” кои се од огромно значење за моменталниот претседател на САД, Доналд Трамп. Доколку републиканците успеат да издејствуваат мнозинство, тогаш тоа ќе значи огрмна поддршка за претседателот Доналд Трамп во непречено спроведување на неговата агенда, но исто така ќе имаат големо значење и за политичката сцена во Европа.

За да можете да ги следите сите најнови анкети и проекции во секој држава, следете го линкот со кликнување тука – polls & elections.

Секако, нашата поддршка ја има сестринската партија на Алијансата на конзервативци и реформисти, Републиканската партија на САД.

Сподели: