Back to all cases

Конзервативни цитати од Маргарет Тачер – „Железната Лејди“

„Доколку не постои економска слобода, тогаш слободата воопшто не ни постои“.

-Маргарет Тачер

Конзерватизмот се залага за слободна економија, слободен пазар, слободна и отворена компетиција, ниски даноци, намалување на централизираната моќ на владите.

 

 

„Социјалистите плачат и се молат за поголеми права на граѓаните кревајќи ја нивната стегната тупаница како симбол. Всушност, на сите ни е јасно дека таа тупаница не значи зголемени граѓански права, туку, зголемено право на владата да ги конролира граѓаните и влада посилна од државата“.

-Маргарет Тачер

Конзерватизмот се залага за зголемување на индивидуалните права како и намалување на централизираната моќ на владите, додека пак социјализмот се залага за силна и наметлива влада со контрола врз животот на граѓаните. 

Сподели: