Back to all cases

Цитати од македонски револуционери

„Робот се бори за слобода, слободниот за совршенство.“

-Јане Сандански, војвода и водач на македонската револуционерна организација

 

„Труд и постојаност, тоа е силата со помош на која човек станува најголем при секоја ситуација.“

-Гоце Делчев, деец на македонската револуционерна организација и идеолог

 

„Македонија ако ја немаше, би требало дипломатијата да ја создаде за доброто на Балканот.“

-Петар Поп Арсов, основач на македонската револуционерна организација

 

„Македонци, вие не сте само херои, туку и светци. За вас, сите жртви се заслужени.“

-Иван Хаџи Николов, основач на македонската револуционерна организација

 

„Ние револуционерите, под клетва дигнавме пушка и на нашето црвено од крв знаме запишавме СМРТ или СЛОБОДА.“

-Никола Карев, деец на македонската револуционерна организација и претседател на Крушевската Република

 

„Подобро ужасен крај, отколку ужас без крај.“

-Даме Груев, основач на македонската револуционерна организација

 

„Слободниот живот, но и политичките борби, влијаеа кај мене да се формира посебен светоглед за слободата на човекот и народите.“

-Христо Татарчев, основач на македонската револуционерна организација

 

„Ако нема слобода, има смрт.“

-Питу Гули, член и војвода на македонската револуционерна организација

Сподели: