Back to all cases

Конзерватив МК: Зошто треба да си националист?

Конзервативците се националисти од времето на Дизраели, а македонците од 1991! 

Бењамин Дизраели [Benjamin Disraeli] е единствениот британски премиер кој е етнички израелец и еден од татковците на модерната британска конзервативна партија [Conservatives UK], членка на Алијансата на кознервативци и реформисти „Конзервативците се националисти уште од времето на Бењамин Дизраели“ – вели Џон Фонте од Хадсон Универзитетот, автор на книгата „Суверенитет или поднесување“ [Sovereignty or submission]. Најдобар пример за македонскиот национализам е референдумот во 1991ва година кога се изборивме и одлучивме дека сакаме своја држава со суверенитет и интегритет, држава која ќе ги стави правилата над владетелите, држава со свое знаме, име и химна кои социо-економски но и културно ќе не обединат сите жители на новата модерна и суверена Република Македонија.

Национализмот звучи опасно како тема особено на овие балкански простори, но доколку ја разгледаме оваа идеологија од призма на историски аспект, национализмот започнува како либерална идеологија во која нема никаква омраза, шовинизам или расизам, напротив, примарна цел е либерализам, односно борба за слобода, правда и човекови правдини во рамки на една суверена држава. Всушност, нашиот либерален национализам е опеан и во нашата химна каде што македонецот се бори за својата слобода и правдини.
Проблемот со балканскиот национализам е дека тој се развива без капитализам, односно преку социјализам и комунизам што всушност е грешка во неговата генетика и затоа тој се разликува од класичниот западен национализам кој доколку не постоеше, немаше да има победа врз фашизмот и големите империи. Балканскиот национализам е се, само не либерална идеологија. Всушност, тој се развива со социјализам кој налага силна и моќна влада со тотална контрола врз се, односно наликува на националниот социјализам чиј идеолошки татко е Џовани Џентиле, односно фашизам.

Следете не на FacebookInstagram & YouTube.

Сподели: